Yukon's Gold Chesapeake Bay Retriever

  
 

 Wij zijn Katinka en Klaas Hendrik Meijer. We wonen met onze vier kinderen in het kleine buurtschap Waver in de Gemeente Ouder Amstel. Wij hebben daar samen met de ouders van Katinka een melkveebedrijf. Ook de opa van Katinka woont nog op de Boerderij en zo zijn we dus met 4 generaties op een erf.

Ik Klaas Hendrik ben in Baambrugge geboren en opgegroeid. Het leven en werken met honden is er bij mij met de paplepel ingegoten. Als kleine jongen ging ik al mee op jacht als drijver en als picker upp. Eerst met een Duitse staande draadhaar. Later toen onze jacht wat veranderde, en ik zelf ook inmiddels mijn akte had, wilde we een wat rustigere hond die kon voorstaan en apporteren. Zo zijn we bij een heidewachtel uitgekomen. Toen ik trouwde en verhuisde naar de boerderij heb ik de heidewachtel meegenomen. Doordat onze jacht veranderde was er geen noodzaak meer voor een staande hond, daarom besloot mijn vader een Labrador retriever  te kopen. 

We kregen steeds meer ganzenjacht . Bij ons op de boerderij en op ander plekken in onze polder werd ik benaderd om wat aan de ganzen te doen. Dit was niet tegen dovenmans oren gezegd. Er zijn bij ons veel brede sloten en dus moest ik een hond hebben die zonder mokken een gans van ver over meerdere sloten wilde halen, en ook op afstand zijn mannetje (of vrouwtje) stond. De heidewachtel heeft dat nooit gedaan en werd inmiddels al wat ouder ook.

Ik ben zelf een aantal keren in Canada en Amerika geweest. Het liefst kwam ik in de Yukon en Alaska. Ik eindigde mijn reizen dan ook altijd in het noorden. Wat een land! Ik heb het geluk gehad om daar wat vrienden te maken met wie ik ook mee mocht op trektochten met de kano, en jagen en vissen hoorde daar gewoon bij. Het was op die jachten dat ik mijn eerste Chesapeake Bay Retriever  zag . Ik was toen al vastbesloten om ooit zelf ook een Chess voor te jagen.  Ik was vooral onder de indruk van zijn enorme will to please en het oplettende en waakse, maar rustige karakter. Dit was in 1995 en het zou tot 2011 duren voordat alles op zijn plaats viel, en ik de ruimte, jacht en tijd had om zelf een Chess aan te schaffen.  

Dit bleek lastiger dan ik dacht. Er zijn er niet zoveel in Nederland. Via de rasvereniging kwam ik al snel bij de familie Swart terecht. Zij hadden net een nestje. Helaas bleken zij voor alle puppen al een eigenaar te hebben. Toch zijn we met het gezin naar Laren Gelderland gereden om kennis te maken.  Ook Katinka viel meteen voor het ras het was voor haar toen de eerste keer dat ze een Chess zag. Het kon nog zomaar een jaar duren voordat het volgende nest in Duistland geboren werd. Jammer maar we waren vastberaden, en besloten rustig te wachten. 

Wat een geluk toen twee weken later mevrouw Swart belde dat er iemand was afgevallen, en als ik wilde was er een teefje voor mij beschikbaar.  Dat was natuurlijk snel beslist. Een paar weken later kwam Old Sam`s Roxette bij ons in huis als pup van 8 weken. Ik heb haar Joep genoemd naar de Chess uit de Yukon. Vandaar ook onze kennelnaam Yukon`s Gold.

Goud werd het zeker. Met fokkers die altijd te bereiken zijn voor advies en een vereniging die ook prachtige trainingen en proeven organiseert ligt sucses ook binnen handbereik. Je moet wel zelf natuurlijk veel tijd in je pup en opgroeiende hond steken. Toen Joep een maand of 8 was, haalde ze moeiteloos al eenden en smienten. Het zware werk liet ik nog aan andere honden over. Het volgende seizoen was niks teveel alles werd gehaald en binnen gebracht. Van Grauwe Ganzen en Kolganzen tot de grote Canada gans, niks was teveel. Wij doen ook schade bestrijding op Knobbelzwanen, die worden ook binnen gebracht en die zijn echt zwaar.  Later in het seizoen kwamen ook de hazen snel binnen. 

Op de KNJV proeven is ze ook in haar element inmiddels zijn er al verschillende diploma`s behaald.